Nieuws

Het Lagerhuisdebat voor vmbo-leerlingen

23/11 - Op vrijdag 23 november nam een aantal leerlingen van het Ludger College deel aan het Lagerhuisdebat voor vmbo-leerlingen. De volgende leerlingen namen deel aan deze wedstrijd: Britt Hermans, Taha Saad, Talicia Angenent, Aileen Bruntink, Gijs Liebrand, Benjamin Teunissen, Milou Dokter, Kwinte Bussemaker, Isabel Nederhoed, Simran Thakoerdin, Eminenur Benli, Maurice Peters en Thomas Moone. Hieronder het verslag van één van hen.


Op vrijdag 23 november was de dag dat wij het debat in Arnhem hadden. We hadden om 09.00 uur afgesproken op school in de aula. Om 09.00 uur was bijna iedereen er en gingen wij boven in het computerlokaal zitten. In het computerlokaal hebben we kort even een uitleg gekregen over hoe de dag zou gaan en welke stellingen er waren. 

Vervolgens zijn we verdeeld in groepjes en hebben we allemaal een stelling gekregen die je moest gaan voorbereiden in twee- of drietallen. Toen iedereen klaar was met zijn/haar stelling voorbereiden is alles gemaild naar meneer Scholten en heeft hij er een boekje voor ons van gemaakt zodat we dat konden doornemen in de trein en in Arnhem. 

Rond 11.00 uur zijn we vertrokken naar Doetinchem station met z’n allen. Daar aangekomen zijn we met de trein naar Arnhem gegaan. We zijn uitgestapt op Arnhem centraal en toen moesten we lopen naar het stadhuis waar het debat zou gaan plaatsvinden. Eenmaal aangekomen bij het stadhuis hebben we onze jassen opgehangen en zijn we naar de ruimte gegaan waar alle andere scholen stonden en waar een heerlijke lunch op ons stond te wachten. We hebben daar eerst zeker nog een half uur gezeten met z’n allen. Iedereen heeft lekker wat broodjes gegeten. Na de lunch moesten we met alle andere scholen verzamelen in de debatzaal waar het uiteindelijke debat ging plaatsvinden. Daar hebben ze uitgelegd wat we gingen doen als eerst en hoe het debat zal gaan. 

Als eerste werd elke school gesplitst in 3 groepen en ging je je in een kamer voorbereiden op het debat. Na ongeveer een halfuurtje werd iedereen weer bij elkaar geroepen om in de debat zaal te komen. Toen iedereen er was, werd verteld wie de juryleden waren en ging het debat beginnen. 

Onze school moest als eerste een debat voeren over: "Sportevenementen in Gelderland zorgen voor een gezondere bevolking", dat debat is best wel goed gegaan. Na ons werd er twee keer gedebatteerd door andere scholen. 

Daarna mochten wij weer en toen moesten we debatteren over: "De commissaris van de koning moet rechtstreeks door de bevolking worden gekozen", dat was een moeilijk onderwerp, maar ondanks dat is het debat toch nog best goed gegaan. 
Als laatste moesten we debatteren over onderwerpen die we niet konden voorbereiden en daar pas hoorden. Wij moesten nog een keer debatteren over: "Lachgas moet verboden worden", dat was een leuk onderwerp en dat debat is heel goed gegaan. 


Daarna ging de jury overleggen over welke twee scholen nog een keer moesten debatteren voor de 1e en 2e plaats. De jury was er snel uit en we kregen te horen of we door waren naar de finale of niet. Maar helaas waren we niet door naar de finale en werd de finale gespeeld door het Metzo college tegen Lek en Linge over het onderwerp: "Er moet een provinciaal jongerenparlement komen". Het was een erg leuke finale om naar te kijken. 

Uiteindelijk is Lek en Linge 1e geworden. Na deze dag zijn we als verrassing van onze leuke begeleiders nog naar de Mac geweest met z’n allen. Bij de Mac mocht iedereen wat uitkiezen en daarna zijn we met ons eten de trein of bus ingegaan naar huis, na de hele leuke en leerzame dag!   

Simran Thakoerdin , 3MA

Terug
Media
  • Foto2 - debat