Maatschappelijke stage 

Het Ludger College vindt het belangrijk dat de leerlingen een maatschappelijk bewustzijn ontwikkelen. Daarom kiest de school ervoor om de maatschappelijke stage een verplicht onderdeel uit te laten maken van het  onderwijsprogramma. 

Leerlingen gaan buiten schooltijd ervaring opdoen als vrijwilliger en op die manier een actieve bijdrage leveren aan onze samenleving. Zij ervaren bovendien dat vrijwilligerswerk behalve leuk, ook heel noodzakelijk is in onze samenleving.  Het is de bedoeling dat de leerlingen als vrijwilliger actief zijn bij een (of meerdere) zelfgekozen verenigingen of organisaties. Dat kan een sportvereniging zijn, bij de kerk, bij (culturele) evenementen enz. 

Er zijn legio mogelijkheden, maar voorwaarde is en blijft dat het een stageplek in de non-profit sector moet zijn. Leerlingen krijgen er dus niet voor betaald, en het mag ook geen commercieel bedrijf zijn waar de leerling de MaS gaat doen. 

Leerlingen besteden gedurende hun schoolloopbaan minimaal 30 uur aan dit vrijwilligerswerk en zij krijgen een MaS certificaat mee bij het verlaten van de school. Hierop staat het totaal aantal afgeronde stage-uren en geeft een overzicht van de verschillende stages die de leerling gedaan heeft. Dit certificaat kan bij sollicitaties of bij intakegesprekken van belang zijn; het zegt immers iets over de leerling als persoon, dat deze leerling iemand is die zich in zijn vrije tijd wil inzetten voor een ander. 

De MaS-coördinator op het Ludger College is Angelique Engelmann.  Haar e-maildres is:  angelique.engelmann@achterhoekvo.nl.