Waarom zelfstandig leren? - Z-uren

 

Met de invoering van de Tweede fase werd 'zelfstandig leren' een belangrijk aandachtspunt in het onderwijs. Een leerling moet niet alleen de nodige kennis opdoen, hij moet dat ook zelfstandig kunnen. Hij moet plannen, zelfdiscipline hebben en de juiste studieaanpak. Zonder een behoorlijke mate van zelfstandigheid mislukt de vervolgopleiding zeker. 

Een diploma van het Ludger College moet een goede start bieden voor het vervolgonderwijs, daarom besteden we veel aandacht aan zelfstandig leren en werken. 

Een structurele aanpak 

Op het Ludger hebben we gekozen voor een structurele aanpak van zelfstandig werken en leren. Dat is terug te zien in de vaklessen én in de Z-uren. Dit is structureel en gaat van leerjaar 1 t/m het examenjaar. We weten ook dat sommige leerlingen al goed zelfstandig kunnen werken in klas 1 maar ook dat anderen daar nog steeds moeite mee hebben in de bovenbouw. Daarom begeleiden we zoveel mogelijk op maat. De leerling die meer vrijheid aankan krijgt deze en de leerling die beter werkt onder toezicht zullen we op die manier begeleiden.